Waarborgfonds
Voor een complete toelichting over wat het Waarborgfonds precies is verwijs ik je naar deze link.
Houd in gedachte dat wij (bijna) niks verdienen met een claim bij het Waarborgfonds. Je kan dit echt zien als een service die we verlenen aan tussenpersonen en hun klanten. Ook op de website van het Waarborgfonds zelf kun je veel informatie terugvinden. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende situaties uitgelegd en wat we daar voor nodig hebben.
Website van Waarborgfonds Motorverkeer
Formulieren voor het Waarborgfonds zijn hier te downloaden
Via deze website kan je checken of de claim bij het Waarborgfonds thuishoort Overigens kunnen klanten zelf ook via deze link de schade bij het Waarborgfonds melden.
LET OP: Bij het Waarborgfonds als tegenpartij doen wij nooit expertise via Experned!!! Het Waarborgfonds schakelt vanzelf een expert in.
Welke gevallen
Het Waarborgfonds komt in beeld als er schade is veroorzaakt door een motorrijtuig wat...
...Gestolen was ten tijde van de aanrijding
...Onverzekerd was ten tijde van de aanrijding
...Onbekend is gebleven
...Vrijgesteld is van verzekering (b.v.gemoedsbezwaarde)
...Insolvente verzekeraar (failliet en dus geen pot voor schadevergoedingen)
Vooral de onbekende tegenpartij en de onverzekerde tegenpartij hebben wij veel mee te maken. Maar ook gestolen voertuigen en vrijgesteld van verzekering komt voor.
Voor alle schadegevallen geldt: de aansprakelijkheid van de tegenpartij moet vast staan, zoals bij elke schade die we behandelen.
Gestolen voertuig
In het geval van een tegenpartij wat een gestolen voertuig betreft spreken we wel altijd eerst de WA-verzekeraar van dit voertuig aan.
Alleen als voldaan is aan bepaalde voorwaarden kan de WA-verzekeraar de dekking afwijzen. Pas als aan deze voorwaarde voldaan is komt het Waarborgfonds in beeld. Alleen de opmerking Het voertuig was gestolen, we bieden hierom geen dekking is onvoldoende.
Het moet bijvoorbeeld vast staan dat het om een gestolen voertuig ging. De bestuurder moet ook op de hoogte zijn van het feit dat hij/zij rijd met een gestolen voertuig.
Ook moet de eigenaar van het voertuig (tegenpartij) geen enkel verwijt te maken zijn, bijvoorbeeld zorgvuldig met de autosleutels omgaan etc.
Indien er een afwijzing komt vanuit de verzekeraar dan moet de verzekeraar zelf aantonen dat zij aanspraak maken op een 'toegestane WAM uitsluiting'. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aangifte van de eigenaar van het voertuig waaruit blijkt dat de tegenpartij geen enkel verwijt te maken valt.
Onverzekerde tegenpartij
In het geval van een motorvoertuig wat geen verplichte WAM verzekering heeft dient de tegenpartij zelf de schade te betalen. Indien de tegenpartij dit niet kan kan dit bij het Waarborgfonds geclaimd worden.
In de praktijk benaderen wij in 1x de tegenpartij zelf en het Waarborgfonds. De meeste tegenpartijen zullen niet de financiële middelen hebben om ons voor een schade te betalen, vaak is het niet betalen van de verzekeringspremie de reden dat er überhaupt geen verzekering is.
Acties:
- Tegenpartij zelf aansprakelijk stellen per post of e-mail, vanuit de SAF Behandelaar.
- Na het aansprakelijk stellen een kopie van deze aansprakelijkstelling in de bijlage URL plaatsen
- Waarborgfonds aansprakelijk stellen via dialoog 'tegenpartij aansprakelijk stellen'.
Onbekende tegenpartij parkeerschade
Een parkeerschade claim bij het Waarborgfonds met een onbekend gebleven tegenpartij is wat het meeste voorkomt.
In het geval van een parkeerschade gaat het dan om mensen die terug bij hun voertuig komen, wat in de tussentijd aangereden is waarbij schade ontstaan is.
De volgende zaken hebben we dan nodig:
- Schadeformulier
- Bewijs dat cliënt zich heeft ingespannen de dader te achterhalen (Politieaangifte binnen 14 dagen)
- Bewijs dat de schade veroorzaakt is door een ander, zoals getuigenverklaring (mag ook een partijgetuige zijn)
- Verklaring van een deskundige (zoals een schade expert) over de schadeoorzaak (hierop nemen wij geen actie, het WBF schakelt hiervoor een expert in)
Uit de getuigenverklaring moeten 3 zaken blijken:
- Het voertuig is zonder schade achtergelaten
- Het voertuig is in de tussentijd niet gebruikt/verplaatst
- Het voertuig is met schade teruggevonden
Let er op dat we de getuige niet voorzeggen wat er opgeschreven moet worden. We kunnen alleen client/getuige informeren waaraan een verklaring moet voldoen, hoe en of ze dat opschrijven is aan de getuige zelf.
Er is niet altijd een getuigenverklaring nodig. Bijvoorbeeld een taxichauffeur die kan aantonen d.m.v. zijn boordcomputer dat het voertuig niet gebruikt is, is ook voldoende bewijs. Maar denk ook aan camerabeelden etc. Dit zijn wel de uitzonderingen.
Zodra alle benodigde stukken binnen zijn kan je via tegenpartij aansprakelijk stellen. dialoog het Waarborgfonds benaderen.
Let op: schakel hierbij niet Experned in!!
Onbekende tegenpartij overige schade
Denk hierbij aan schade veroorzaakt door afgevallen lading of onderdelen. Dit komt dan immers ook van een onbekende tegenpartij af. Ook hierbij gelden de regels: aansprakelijk onbekende tegenpartij duidelijk (dus bewijs/getuigenverklaring) en actie ondernomen hebben om de tegenpartij te achterhalen.
Ook een 'rijdende schade' met een onbekende tegenpartij kan bij het WBF ingediend worden. Dus bijvoorbeeld client rijd en wordt aangereden door de tegenpartij, die vervolgens direct wegrijd. Het is enorm belangrijk dat client dan direct contact opneemt met de politie om hier melding van te maken, alsmede aangifte te doen. Let op: in het geval van een rijdende schade moet dit echt direct gebeuren! Schade is alleen verhaalbaar als client direct de politie gebeld heeft, de binnen 14 dagen termijn gaat hier niet op.
Vrijgestelde gemoedsbezwaarde
Zie ook deze site van de Rijksoverheid voor een toelichting.
Indien we een tegenpartij hebben die gemoedsbezwaarde is stellen we deze zelf aansprakelijk maar ook direct het Waarborgfonds.
Acties:
- Tegenpartij zelf aansprakelijk stellen per post of e-mail, vanuit de SAF Behandelaar.
- Na het aansprakelijk stellen een kopie van deze aansprakelijkstelling in de bijlage URL plaatsen
- Waarborgfonds aansprakelijk stellen via dialoog 'tegenpartij aansprakelijk stellen'.
Insolvente verzekeraar
Spreekt voor zich en komt vrij weinig voor. Indien er bekend is dat een verzekeraar failliet is kan je de schade indienen bij het WBF. De overige regels qua schade verhalen blijven staan: de aansprakelijkheid van de tegenpartij moet aangetoond zijn.